این نوشتار نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی با عنوان مبانی نظری و پیشینه تحقیق طرحواره های ناسازگار اولیه می باشد که در قسمت اول  مبانی نظری طرحواره های ناسازگار اولیه تشریح می شود و ادامه به بررسی پیشینه تحقیق طرحواره های ناسازگار اولیه در پژوهش های داخلی و خارجی می پردازیم.اصطلاح طرحواره برگرفته شده از کلمه ی یونانی اسکین به معنی؛ داشتن و یا شکل گرفتن است (داتیلیو، 2010؛ ترجمه اصغری و همکاران، 1393).

 

 

 

واژه طرحواره در روانشناسی و به طور گسترده تر در حوزه ی شناختی، تاریخچه ای غنی و برجسته دارد. در حوزه رشد شناختی، طرحواره را به صورت قالبی در نظر می گیرند که بر اساس واقعیّت یا تجربه شکل می گیرد تا به افراد کمک کند تجارب خود را تبیین نمایند. علاوه بر این، ادراک از طریق طرحواره، میانجیگری  می شود و پاسخ های افراد نیز توسط طرحواره جهت پیدا می کنند. طرح واره بازنمایی  انتزاعی خصوصیات متمایز کننده یک واقعه است. به عبارت دیگر، طرحی کلّی از عناصر برجسته یک واقعه را طرحواره می گویند.

 

 

 

 

در روانشناسی، احتمالاً این واژه بیشتر با کارهای پیاژه تداعی می شود، چرا که او در مراحل مختلف رشد شناختی به تفصیل در خصوص طرحواره ها بحث کرده است. در حوزه ی رشد شناختی، طرحواره به عنوان " نقشه انتزاعی شناختی " در نظر گرفته می شود که راهنمای تفسیر اطّلاعات و حل مسئله است. بنابراین، ما به یک طرحواره زبانی  برای فهم یک جمله و به یک طرحواره فرهنگی  برای تفسیر یک افسانه نیاز داریم(یانگ، کلوسکو و ویشار ؛ ترجمه حمیدپور و اندوز، 1391).

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب
فصل دوم مبانی نظری و پیشینه پژوهش    5
طرحواره    7
مفروضات طرحواره ها    10
ریشه تحولی طرحواره    12
نیازهای هیجانی    12
تجارب اولیه زندگی    13
خلق و خوی هیجانی    15
بیولوژی طرحواره های ناسازگار اولیه    17
حوزه های طرحواره های ناسازگار اولیه    18
حوزه اول: بریدگی و طرد    19
تا به حال سه نوع محرومیت هیجانی شناسایی شده است:    20
حوزه دوم: خودگردانی و عملکرد مختل    21
حوزه سوم: محدودیت های مختل    22
حوزه چهارم: دیگر جهت مندی    23
حوزه پنجم: گوش به زنگی بیش از حد و بازداری    25
پیشینه پژوهش    31
جمع بندی    42
منابع    44